Advertisement

Utenlandsk filminnspilling i Norge

 Det er stort for lille Norge når de aller største filmstjernene kommer til landet for å lage kassasuksesser. Enten det er Tom Cruise som vil spille inn en ny Mission Impossible film eller Matt Damon sine prosjekter.

Bare disse to store aktørene har lagt tilbake verdier for over en milliard kroner, refusjonsbeløpet var på 127 millioner kroner, så verdt det var det ikke noen tvil om. Norges reklamen av å ha deler av James Bond filmen i Norge var stor, og nå vil Norsk Filmindustri ha mer penger for å få flere interessert i å filme her.

Gjennom å tilrettelegge digitale løsninger, sørge for at kompetansen vil bli hevet og at den teknologien som trengs vil være til stede, vil Norge bare bli bedre rustet. For oss normale mennesker vil nok teknologien holde til mobilspill eller sites som Folkeriket online casino, mens for filmskapere vil det være gull verdt å ha alt på plass, det vil korte ned produksjonstid og gjøre arbeidet lettere for dem.

For de som søker kan en få innvilget inntil 25% av alle de godkjente kostnadene som produksjonen har i Norge. Siden denne insentivordningen ble innført for litt over 6 år siden så har det vært en mangedobling av interesserte. Ikke bare fra Hollywood, men Kinesisk filmindustri, Bollywood, and andre Europeiske land ønsker å ta del i dette.

Skjevfordeling av midlene

Det er ikke lett å være den som sitter og leser alle søknadene til disse store selskapene og planene de har. Hvordan skal pengene fordeles når de største produksjonene spiser opp alt alene. Mission Impossible 6 fikk hele potten når den ble spilt inn her, og det var før potten ble økt til 100 millioner.

Nesten like urettferdig kan det virke når det året etter var 3 prosjekter som fikk alt av penger. Selv om det er blitt bedre vil alt bli gjennomgått for å gjøre ordningen enda bedre i fremtiden.

Filmnæringen ser hvordan inntektene og jobb kreasjonen i distriktene øker betydelig når de store prosjektene kommer, men føler at de mindre prosjektene må også få sjansen.

Gratis arkivbilde med bærbart videokamera, camcorder, display

Pexels

Hvilken filmer er spilt inn i Norge fra før?

Mange vil nok bli overrasket over antall filmer som blir spilt inn i Norge.

  • Star Wars- Isplantenten Hoth ble spilt inn i på Finse.
  • Black Widow- Åndalsnes, Scarlett Johansson besøkte selv Joker og handlet.
  • Ex Machina- alle utendørs scenene i filmen er spilt inn i Valldalen.
  • Mission Impossible- Preikestolen som ble så berømt her i Norge flyttet til India.
  • Heksene- Åpningsscenen ble spilt inn i Bergen.
  • Dune- Planeten Caladan er på Stad, som også er sin egen hav-verden.
  • Harry Potter- Gatvortexpressen tar turen gjennom Bjorli i Lesja Kommunen siden snøen aldri kom til Skottland.
  • Downsizing- Trollfjorden i Lofoten fikk en opplagt Matt Damon på besøk.
  • James Bond har vært her 3 ganger. Sean Connery i Mågerø, Pierce Brosnan besøkte Svalbard, og til slutt Daniel Craig med sin famøse rundtur på Atlanterhavsveien, Hakadal, Rauma, Åndalsnes, Nordmøre, Lutvann og Langvann utenfor Oslo.

Oppsummering

Det er skikkelig spennende å se kjente og kjære steder i store filmer så denne ordningen er noe som vi må sørge for å holde i livet. På den måten vil vi utvikle kompetanse, skape arbeidsplasser og drive med god Norgesreklame.

Det er også viktig at vi få økt ordningen slik at flere produksjonsselskaper vil søke, og på den måten sørge for at flere får opp Norge som et attraktiv land å spille inn film i. Det er jo ganske enkel matematikk som gjør at alle kan se hvor lukrativt det er for Norge.

Comments
- Advertisment -
Advertisement

Must Read