Advertisement

Slik får du kontroll på din personlige økonomi

Det er ikke alltid like lett å få kontroll på din personlige økonomi. Hvis man først har mistet oversikten så kan det være vanskelig å få tilbake kontrollen, og det kan også være ubehagelig å måtte ta et dypdykk ned i egne kontoutskrifter. Selv om det kan virke både ubehagelig og vanskelig så er det viktig å ha kontroll og vi skal gi deg noen gode tips til hvordan du kan gå frem.

Det å ha kontroll på egen økonomi er viktig, og det kan gi en god følelse av frihet. Om man først har mistet kontrollen så er det ikke sikkert at det er like lett å gå den tilbake. Derfor kan det hende at man må gjøre noen drastiske tiltak for at alt skal gå som skal.

Slik kan du begynne

For å komme i gang er det viktig at du begynner med å få en oversikt på inntekter og utgifter. Start med å få kontroll over faste utgifter som for eksempel nedbetaling på et lån fra https://lånepenger.no, en strømregning eller mobilabonnementet ditt. Grunnen til at det er viktig at du først for oversikt over faste kostnader er fordi da er det lettere å få kontroll over hva som går ut, og ikke minst se differansen mellom de faste utgiftene og penger du «bare bruker». Om du ønsker å få en bedre forståelse for lån, tilbakebetaling og renter, så les mer om hva et lån er her.

Etter at du har fått kontroll på de faste utgiftene så er det viktig å se på andre utgifter. Fordel utgiftene dine i forskjellige poster slik at du enkelt får oversikt over utgiftene. Hvor mye penger bruker du på klær, strømmetjenester og mat i måneden? Er det noe du kan kutte ned på her? Er det noe du betaler for som du ikke var klar over at du betale for. Selv om det kan være skummelt å titte inn i kontoutskriften på denne måten, så er det absolutt en god ide.

Ta tilbake kontrollen

For å få full kontroll over egen økonomi så kan det være en god ide med et hjelpeverktøy. Mange banker har egne apper eller funksjoner som kan hjelpe deg med dette, for eksempel Spare fra DnB.

Her får du full kontroll over hvor mye penger du har totalt på de forskjellige kontoene dine og eventuelt i aksjer og fond. Her får du også muligheten til å sette opp personlige sparemål og ikke minst få en full oversikt over sparingen din.

Om du ikke liker slike apper eller digitale hjelpemidler så kan du også holde deg til et budsjett. Dersom du allerede har gått igjennom kontoutskriften din så er mye av jobben gjort. Nå behøver du bare å se hvor du kan og bør spare penger, eventuelt fjerne noen utgifter og slutt klare å holde deg til eget budsjett. Det er bedre å være realistisk i begynnelsen, fremfor å være altfor optimistisk. Det kan være svært demotiverende å ikke klare budsjettet den første måneden.

Comments
- Advertisment -
Advertisement

Must Read