Advertisement

Norge snart kontantløst

Norge leder det nordiske kappløpet om å bli et kontantløst samfunn, men Sverige følger etter som en god nummer to. 

Sakte men sikkert har bankene blitt tvunget til å forbedre sine digitale løsninger, fordi folk i Norge og Sverige nesten kan kalles pådrivere for et kontantløst samfunn. Som Norges største avis største avis VG er inne på er det mange gode grunner til å bli kontantløse.

Få kontanter i omløp

Verdien av kontanter i omløp har de siste femten årene falt jevnt og trutt. Kontantene har sittet på kjelken i noe som ser ut som en evig lang akebakke som bare blir brattere. I en vanvittig hastighet har kontantene nærmet seg ubønnhørlig bunnen som er et fullstendig kontantløst samfunn.

På få år har svenskene redusert kontanter i omløp med godt over tyve milliarder kroner. Norge følger etter med mindre beløp, men er likevel foran Sverige dersom man regner prosent i forhold til befolkningen.

Minibankene sliter

Det kan ikke være så morsomt å være minibank i Norge lenger. Nordmenn tar for eksempel ut kontanter så sjelden at vi snakker om under ti ganger per år, mens svenskene er oppe i femten ganger per år i snitt.

Som vanlig skiller Finland seg ut, men også i Finland går bruken av minibank kraftig ned. De siste målingene tyder på at finnene gjennomsnittlig snart vil klare å gå under tyve uttak fra minibank per år.

Populære bankkort

At folk i Norge elsker bankkort er en dårlig skjult hemmelighet. Det er snart en liten evighet utenlandske turister fikk hakeslepp når de oppdaget at museer og andre attraksjoner ikke godtok kontant betaling.

Nordmenn har i gjennomsnitt fem bankkort hver. Det er mye sammenlignet med for eksempel Danmark der innbyggerne ligger under to i snitt. Den gjengse nordmann drar kortet på en eller annen måt over fem hundre ganger i året. Ingen av de andre nordiske landene kan måle seg med Norge, som også leder klart an i fra konto til konto transaksjoner.

Fra utopi til virkelighet

Det er også en evighet siden man snakket om at et kontantløst samfunn var en utopi. For den yngre generasjon nordmenn har den vært virkelig siden barnsben. Det er et faktum at Norge og snart resten av norden er et kontantløst samfunn.

For å gjøre en lang historie kort, bokstavelig talt, er det nordmenn som har flest kort transaksjoner men på samme tid færrest uttak fra minibanker. Undersøkelser utført av Norges Bank viser at kontantbruk for lengst har rast under ti prosent i butikk og delvis er i ferd med å bli utryddet.

Farlig utvikling

I Norge er kortbruk så innarbeidet at mange spør seg om Norge kan komme til å henge etter når nye betalingsformer som e-lommebok blir en mer populær og integrert del av betalingsmetodene. Vinnervante nordmenn som bruker steder som ComeOn odds, vil kanskje kanskje måtte endre kortvanene for å holde seg i førersetet.

Finnene som har mange kontanter i madrassen, oghandler stikk imot nordmenn, bør også være forsiktige, fordi kontanter i en krisesituasjon kan vise seg verdiløse, mens penger plassert i andre valutaer som i Euro eller USD i en e-lommebok kan være gull verdt.

Comments
- Advertisment -
Advertisement

Must Read