Advertisement

Hvilken effekt har renters rente?

De fleste har hørt om renters rente, spesielt hvis man har sansen for finans. Effekten av renters rente kan være forskjellig fra plattform til plattform, men hensikten bak fenomenet er den samme. Du får fra før renter på innskudd, og på toppen av dette kommer det renter igjen.

På fagspråket, så er det kapitalisering som skaper renters rente effekten. Denne kapitaliseringen kan foregå i ulike intervaller fra bank til bank. Eksempelvis kan det være i intervaller per måned, per halvår eller årlige intervaller.

Du kan lese mer om hvilken effekt renters rente har på nett, samt regne på hvordan det vil påvirke din økonomi ved hjelp av en kalkulator. Som de liker å si i Sverige, med en ränta på ränta kalkylator vil du kunne få god kontroll over din økonomi. 

Renters rente og fond

Mange tenker på langsiktig sparing som et mål, men veldig få vet hvilken effekt renters rente har på den langsiktige sparingen. Det er ikke til å legge skjul på at du får mer igjen for pengene i de fleste tilfeller, ved å spare langsiktig, ikke ta ut pengene og få rente på investeringen din.

Dersom du legger noen av sparepengene dine som står på bankkontoen din inn i et indeksfond, og du setter inn et fast beløp en gang i måneden over flere år, så vil du kunne få en meget god formue. Hvordan er dette mulig? Ved hjelp av renters rente-effekten.

Det er en stor fordel å ha kunnskap om både aksjer, renters-rente og finans generelt. Som de liker å si i Sverige, så er Börskollen en god plattform for å tilegne seg kunnskap. En feil mange begår når det kommer til renters rente-effekten, er at de tar ut pengene sine for tidlig.

Renters-rente fungerer i praksis på samme måte i for eksempel et fond, så vel som på en ordinær sparekonto. Forskjellen er at avkastning over tid i et indeksfond pleier å være høyere prosentmessig, fremfor en ordinær sparekonto i din daglige bank. Jo lenger du lar sparepengene dine stå på denne kontoen, jo mer vil du merke renters rente-effekten.

Hva med renters rente på lån?

Der renters rente har en positiv effekt på innskudd og sparing, så har det også en negativ side på lån som blir tatt opp. Det skal derimot sies at dette ikke skjer umiddelbart, da du først må få problemer med å betjene lånet ditt. Først da vil renters rente få en effekt.

Det kan være lurt å kvitte seg med alle smålån man måtte ha, for hvis du ikke får betjent låne og renters rente blir effektivisert, så kan du nærmest se at lånet ditt vil doble seg over tid. Dette er en uheldig situasjon for mange nordmenn som tar opp lån.

Dersom fokuset ditt er på sparing og langsiktige investeringer, så vil renters rente ha en positiv effekt. Hvis du derimot er av typen som har høy gjeld, og sliter med å betjene lånet ditt, så vil renters rente være nådeløs.  

Comments
- Advertisment -
Advertisement

Must Read

New Government in Norway: Less Inequality, More Focus on Environment, Welfare...

Labor party leader Jonas Gahr Støre and Center Party (Sp) leader Trygve Slagsvold Vedum presented the new government platform on Wednesday at 14.00. - Now it's the...