Når man bor i Skandinavia skulle man tro at det å finne et mobilabonnement ville være en rimelig lik opplevelse, uansett om man gjorde det i Norge, Danmark eller Sverige, men sånn er det faktisk ikke. For til tross for at landene våre er veldig like, og kulturene våre ikke minst minner veldig mye om hverandre, så er det noen ting det er store forskjeller på, og alt fra matpriser, lønninger og priser på mobilabonnementer er gode eksempler på dette. Her får du et lite innblikk i noen av forskjellene – og noen av de grunnene som kanskje ligger bak.
Vi bruker mobilene våre mer enn noensinne før, og til tross for at det sånn rent historisk ikke er så lenge siden vi brukte de gammeldagse telefonene våre, der det eneste den kunne var å sende melinger og ringe, og ta rimelig grynete bilder, er det nesten utenkelig å ikke ha mobilen med seg hele tiden i dag. Vi bruker mobilene våre til stort sett absolutt alt. Vi surfer på nettet, vi bruker sosiale medier, vi snakker og skriver med venner og familie over hele verden – både på video og tekst – og dette koster penger.
Før i tiden kostet det å ha mobil mye mindre enn det gjør i dag, og det er det jo helt, helt naturlige grunner til. Data koster! Og vi bruker mer og mer data, i takt med at vi bruker mobilene våre til flere og flere ting. Og selv om vi ser på internett som noe som bare flyter rundt i lufta et eller annet sted, så er det faktisk en del mer konkret og håndfast enn det – og krever ikke minst flere ressurser å håndtere enn det vi forestiller oss når vi hører på podkastene vi elsker, eller ringer til bestevenninnen vår i New York. Data er ikke billig, i hvert fall ikke i Norge.
Så forskjellige er abonnementene
Når det kommer til å sammenligne Norske mobilabonnementer, Svenske mobilabonnementer, og Danske mobilabonnementer, er det ganske lett å se en trend – de norske abonnementene er helt klart de aller dyreste. Grunnene til dette skal vi komme tilbake til senere, men det er ganske slående at det noen ganger kan være dobbelt så dyrt å ha de samme betingelsene og den samme mengden data i Norge, som det er å ha det samme i Danmark eller Sverige.
Når man skal finne det riktige abonnementet for seg, handler det derfor i høy grad om å vite akkurat hva man har behov for, sånn at det blir lettere å sammenligne de forskjellige leverandørene opp mot hverandre. Det finnes forskjellige tjenester som kan hjelpe deg med å finne det beste abonnementet, og en av de svenske sidene Surf.nu, gjør nettopp det. Når man bruker tjenester som dette, er det selvsagt alltid bra å vite hva man ser etter, men også å kikke litt selv også, sånn at man er sikker på at de er dekket inn.
I tillegg kan det være veldig fint å se nærmere på de som ligger i toppen av stedene de anbefaler, sånn at man kan lese anmeldelser og kommentarer fra de som er, eller har vært kunder der, sånn at man ikke bare baserer valget sitt på sammenligningen, men også hvilke opplevelser folk generelt sett har hatt med tjenestene.
Mange nye leverandører på vei
Fordi man i Norge for eksempel har så høye priser, spesielt på data, ser man en tendens til at mange små leverandører dukker opp på markedet og tilbyr ofte en markant bedre pris enn det man kan få mange andre steder. Det at det kommer flere leverandører, er en av de tingene som hjelper til med å regulere prisene, og er noe som absolutt kommer kundene til gode. Det er bare viktig at man husker å lese alt med smått når man velger et abonnement, for vilkårene hos de forskjellige leverandørene kan variere veldig.
Derfor er forskjellene så store
Det kan være vanskelig å si noe om hva som gjør at det er så store forskjeller når det kommer til prisene på data og mobilabonnementer generelt. Men hvis man ser på hva ting koster i det hele tatt, så ligger Norge også i toppen når det kommer ting som dagligvarer, alkohol og en lang rekke andre ting. Det kan derfor være fristende å tro at de norske lønningene, som også i gjennomsnitt er høyere, har noe med saken å gjøre. Dette er i hvert fall med på å påvirke den generelle økonomiske belastningen man har når man velger et mobilabonnement, og er derfor ikke en ubetydelig faktor.
Hvis man bor i Norge og vil spare penger på data, er det derfor kanskje smart å bruke wifi så mye som overhodet mulig, og ikke scrolle alt for mye på Instagram eller TikTok på bussen på vei til og fra jobb!