Sverige og Danmark var først ute med sine apper for elektroniske lommebøker, men nå kommer Norge etter med stormskritt.
Bankkort elskende nordmenn har en stund vært vanskelige å overtale til å gå fra kort til e-lommebok. Først da Vipps kom på banen ble det virkelig fart i sakene fart i sakene.
Norge sist
Norge har etter vært blitt vant til å være ledende innen bruk av elektroniske betalingsmidler. Mange skylder på at det var nordmenns innarbeidede kjærlighet til bankkort som hadde skylden i at andre skandinaviske land var først ute med elektroniske lommebøker.
Første gang skandinaver fikk snuse på å overføre penger i sanntid var da søta bror lanserte prosjektet Swish i 2012 med en app som knyttet bankkontoinformasjonen til et telefonnummer. Danske Bank var ikke langt etter svenskene da de året etter lanserte MobilePay. Til sjokkerte nordmenns forundring ble MobilePay raskt populært og fikk flere hundre tusen brukere.
Vipps
Nordmenn som var overlegne i Skandinavia på kortbruk og nettbank, sto litt måpende på sidelinjen, samtidig som finnene slet med mye kontanter i omløp og hyppige besøk i minibanken. Kanskje var det derfor lettere å overtale våre finske naboer til å prøve elektronisk lommebok.
Enklere og bedre løsninger presser seg alltid frem, og til slutt ble slutt ble Vipps ble lansert i Norge, tre år etter svenskene og to år etter Danmark. Helt trege i oppfattelsen kan man likevel ikke kalle nordmenn, for på bare en måned hadde nesten en halv million nordmenn lastet ned mobillommeboken Vipps.
Enklere
Vipps som er en såkalt peer-to-peer (P2P) betaling sørger for at betalinger går mye fortere enn før, da man satt seg ned med nettbanken og overførte pengene, som gjerne var ute på en flere dagers reise før de nådde mottakeren.
Alle de nye e-lommebøkene lar kunden knytte et bankkontonummer til en app, og det som gjør systemet så tiltrekkende på brukerne er at man bare trenger telefonnummeret eller e-postadressen til mottakeren for å utføre en transaksjon. Elektroniske lommebøker forenkler også betaling i sider som Folkeriket Casino og nettspill nordmenn benytter.

Rask integrering
Spørsmålet er ikke lenger om, men når og hvor fort integreringen av mobile lommebøker skjer i Norge og resten av de skandinaviske landene. Norge har nå for lengst tatt igjen Finland, og har kommet så langt at til og med med Norges Bank vurderer en egen elektronisk lommebok.
Norge, Sverige og Danmark er alle sammen på god vei mot en hundre prosent integrasjon av mobile lommebøker. Det betyr ikke nødvendigvis at alle bruker det like hyppig, men at de har en app innstallert, og at de både stoler på den og forstår hvordan den virker.
Kommet for å bli
Smarttelefoner har endret alt fordi de nå er raskere og bedre enn tidligere. Folk er fullstendig avhengige av telefonene, og hva er da mer praktisk enn å kunne foreta raske betalinger med dem? Nå har Swish, MobilePay og Vipps over tretten millioner brukere i Skandinavia.
Dersom overgangen fra kort til e-lommebøker går like fort som overgangen fra kontanter til kort, vil det si at vi allerede om få år vil se et kontantløst samfunn der e-lommboken er i førersetet.